Parketvloer met vloerkoeling

Parketvloer met vloerkoeling: een goede combinatie?

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor vloerkoeling of een combinatie van vloerverwarming en koeling. En dat is niet voor niets. Met name gedurende de zomer is het een effectieve en prettige vorm van verkoelen. Vloerkoeling gaat echter niet samen met alle houtsoorten. In dit blogartikel brengen we u op de hoogte van alle ins- en outs op het gebied van vloerkoeling in combinatie met parket.

Hoe werkt vloerkoeling?

Het principe van vloerkoeling is simpel: er stroomt koel water door de leidingen van uw klimaatsysteem onder de vloer. Hierdoor wordt uw vloer koel en neemt de temperatuur in de ruimte af, zodat het weer aangenaam vertoeven is. Gedurende koudere periodes zorgt ditzelfde klimaatsysteem tevens voor de vloerverwarming.

Vloerkoeling en parket: waar moet u op letten?

Vloerkoeling is in principe te combineren met parket, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. U dient te kiezen voor vloerkoeling met een minimale temperatuur van 18 graden Celsius. Er is ook vloerkoeling op de markt die tot 15 graden Celsius koelt, maar dit is niet geschikt in combinatie met parket. Hierbij wordt namelijk het dauwpunt bereikt, wat wil zeggen dat de luchtvochtigheid hoger is dan de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan verdragen. Het gevolg hiervan is condensvorming, wat schadelijk is voor uw parket.

Welk parket is het meest geschikt voor vloerkoeling?

Lang niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerkoeling. Bepaalde houten vloeren zijn namelijk enorm gevoelig voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid. In het meest ongunstige geval raakt de vloer hierdoor beschadigd, trekt hij krom of laat hij los. Eikenparket is wél geschikt, omdat eikenhout goed bestand is tegen temperatuurswisselingen.

Condensbewaking

Als extra beveiliging tegen condensvorming in uw parket bestaat er condensbewaking. Dit innovatieve systeem kan in combinatie met de vloerkoeling worden geïnstalleerd. Hierbij wordt onder andere een sensor op het koudste deel van de installatie aangebracht. Wanneer de sensor condensvorming detecteert, dan schakelt de vloerkoeling vanzelf uit en blijft uw parketvloer in optimale staat.

Meer weten over parketvloer met vloerkoeling?

Meer te weten komen over vloerkoeling in combinatie met parket? Neem dan contact op met de parketspecialisten van Ronald Bos Parketvloeren. Los van onze expertise op het gebied van vloerkoeling hebben we ook ruime ervaring in het schuren van parket en andere houten vloeren.

Bel 06 – 5317 5722