De voordelen van parket ten opzichte van laminaat

De voordelen van parket ten opzichte van laminaat

Gaat u zich voor het eerst bezighouden met het inrichten van een woning? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat de verschillen tussen parket (houten vloer) en laminaat bij u nog niet helemaal duidelijk zijn. Om deze reden lichten we in dit blog de verschillende voordelen van parket ten opzichte van laminaat uit.

Overeenkomsten parket en laminaat

Wat betreft de overeenkomsten tussen parket en laminaat zijn we snel klaar. Er is eigenlijk maar één overeenkomst: het zijn allebei vloersoorten. Sommige mensen zullen misschien zeggen: ‘’maar parket en laminaat zien er toch hetzelfde uit?” Deze ogenschijnlijke overeenkomst is eigenlijk ook direct het grootste verschil. Laminaat mag dan misschien de looks hebben van echt hout, maar het is toch echt gemaakt van kunststof. Al ziet het er soms nog zo echt uit, bij de productie van laminaat komt geen echt hout kijken.

Verschillen parket en laminaat

Daar waar we over de overeenkomsten vrij snel uitgepraat waren, is er wat betreft de verschillen tussen parket en laminaat veel meer te vertellen. We zien hierbij dat parket een hoop voordelen heeft ten opzichte van laminaat.

Duurzaamheid

Laminaat wordt gemaakt van kunststof. Dit is meestal een samenstelling van HDF (High Density Fireboard) met decorpapier en een melamine afwerking. Bij de productie en verwerking van deze materialen tot laminaat is veel olie nodig. Een houten vloer als parket is hierdoor een stuk duurzamer dan laminaat. Bovendien is een parketvloer 100% recyclebaar, iets wat de duurzaamheid ten goede komt.

Levensduur

Alvorens u een vloer aanschaft, is ook de levensduur een puntje om rekening mee te houden. Parket gaat over het algemeen vele malen langer mee dan laminaat. Laminaat is namelijk niet erg slijtvast en kan bovendien niet opnieuw gelakt en geschuurd worden.

Schuren, lakken en oliën

Laminaat moet vaak vervangen worden als het beschadigd of bevlekt is. Parket kan in tegenstelling tot laminaat opnieuw gelakt, geschuurd of geolied worden. Bij laminaat is dit onmogelijk en moet vaak een deel van de vloer eruit. Met een beetje pech moet zelfs de hele laminaatvloer eruit, omdat het decor vaak wisselt en het hierdoor niet mogelijk is om eenheid in de vloer te houden tijdens het vervangen.

Nieuwe look creëren

Heeft u inmiddels al een aantal jaren een parketvloer en zou u het leuk vinden om uw vloer eens een nieuwe look te geven? Door middel van lakken of oliën geeft u uw parket eenvoudig een nieuwe kleur. Afhankelijk van de lakmethode zijn er diverse nieuwe uitstralingen mogelijk.

Contact

Heeft u naar aanleiding van dit blog nog vragen over de voordelen van parket ten opzichte van laminaat? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 020 659 7105 of stuur ons een e-mail: info@ronaldbosparketvloeren.nl.