Luchtvochtigheid parketvloer

Luchtvochtigheid parketvloer

Bij de aanschaf van een parketvloer mag het belang van een goede luchtvochtigheid niet uit het oog verloren worden. In dit blog leest u wat een te hoge of juist te lage luchtvochtigheid voor effect heeft op parket. Uiteraard vertellen we u ook hoe u de luchtvochtigheid in de ruimte op een perfect niveau brengt en houdt.

Wat houdt luchtvochtigheid precies in?

Luchtvochtigheid is simpel gezegd de hoeveelheid waterdamp die bij een bepaalde temperatuur in de lucht aanwezig is. In huis is dit meestal zo’n 50 à 60 procent. Buitenshuis fluctueert dit percentage een stuk meer, dit vanwege de wisselende weersomstandigheden. De luchtvochtigheid ligt buiten zo tussen de 15 en 100 procent.

Ideale luchtvochtigheid voor parket

De ideale luchtvochtigheid voor een parketvloer ligt tussen de 40 en 60 procent bij 20 tot 22 graden Celsius. U vraagt zich misschien af: “Maar hoe meet ik dan de luchtvochtigheid?” Het antwoord hierop is simpel: met een hygrometer. Een hygrometer is een betrouwbare gadget om de luchtvochtigheid binnenshuis te meten. Voor slechts twee tientjes koopt u al een bijzonder goed exemplaar bij de elektronica speciaalzaak.

Luchtvochtigheid te laag

Een te lage luchtvochtigheid is vanzelfsprekend nadelig voor uw parketvloer. Er kunnen droogtescheuren in de vloer ontstaan en wanneer de vloer te weinig vocht krijgt, is het zelfs mogelijk dat de vloer krimpt. Onderstaande tips kunt u aanhouden om een te lage luchtvochtigheid te voorkomen:

  • Ventileer goed en zorg ervoor dat de lucht in de ruimte goed kan bewegen
  • Schaf een luchtbevochtiger aan
  • Zet een bakje water op de verwarming (hierdoor verdampt het water en stijgt de luchtvochtigheid)

Luchtvochtigheid te hoog

Ook een te hoge luchtvochtigheid is funest voor uw parket. De vloer neemt hierdoor te veel vocht op, waardoor het hout kan gaan uitzetten. U kunt een te hoge luchtvochtigheid tegengaan door:

  • Een luchtbevochtiger aan te schaffen. Een luchtbevochtiger bevochtigt namelijk niet alleen, hij zorgt ook voor frisse nieuwe lucht.
  • Goed te ventileren. Met name wanneer het buiten helder is, raden we aan om het huis af en toe goed door te luchten.

Advies

Ronald Bos Parketvloeren is specialist in parket schuren, houten vloeren schuren en houten vloeren leggen. Los van onze specialismen geven we u ook graag advies wat betreft het op peil houden van een goede luchtvochtigheid.