Houten vloer verwijderen, zo doet u dat!

Houten vloer verwijderen, zo doet u dat!

Een goed onderhouden houten vloer van hoge kwaliteit kan een leven lang mee. Er zijn echter een aantal redenen waardoor u toch een bestaande houten vloer deels of helemaal wilt verwijderen. Misschien gaat u verhuizen en wilt u de oude houten vloer meenemen om in de nieuwe woning te hergebruiken. Of wellicht bent u al verhuisd en ligt er een slecht onderhouden houten vloer, die helaas niet meer te herstellen valt. Het is natuurlijk ook mogelijk dat u zelf toe bent aan een ander soort vloerbedekking. In ieder geval, voordat u zelf aan de slag gaat met een zaag en een koevoet, is het verstandig om deze blog te lezen. Hier vindt u namelijk een stappenplan voor een houten vloer verwijderen.

Het begint onder de houten vloer

Voordat u een parketvloer gaat verwijderen is het belangrijk om een idee te krijgen van wat u onder de vloer zult aantreffen. Dit gaat zowel over de daadwerkelijke ondergrond als eventuele lijmresten. Wat betreft de ondergrond zijn er een aantal mogelijkheden. Idealiter treft u een volledig intacte, betonnen vloer aan. Dit is vaak echter niet het geval. Andere vloerbedekking waar de houten vloer op lag, een beschadigde ondervloer en vuil zijn allemaal veelvoorkomende situaties.

Daarnaast zijn veel parketvloeren vastgelijmd op de ondervloer. De lijmresten die achterblijven als de vloer er uitgehaald is, zult u moeten verwijderen voordat er een andere, nieuwe vloerbedekking op gelegd kan worden. Met wat geluk is er gebruikgemaakt van wateroplosbare lijm, anders is het een tijdrovende klus.

De houten vloer verwijderen: een stappenplan

Stap 1. De benodigde materialen

Als u het vooronderzoek gedaan heeft en de houten vloer gaat verwijderen, heeft u een aantal spullen nodig. Is de vloer niet vastgelijmd? Dan is een koevoet in principe voldoende. Uiteraard is een ander gereedschap waarmee u de planken op kunt tillen ook geschikt. Let wel op dat het gereedschap de vloerpanelen niet beschadigt.

Is de vloer wel vastgeplakt? Dan heeft u ook een cirkelzaag en een kleine hamer nodig. Stel vooraf de cirkelzaag af op de dikte van de houten vloer. Zo minimaliseert u de kans op schade aan de ondervloer door het zagen.

Stap 2. Creëer ruimte

De tweede stap is het creëren van ruimte tussen de parketstroken. Beschadigde stroken die u niet meer kunt hergebruiken zijn een ideale positie om te beginnen. Deze kunt u doorzagen en vervolgens met de koevoet van de ondergrond scheiden. Indien de strook is vastgelijmd, moet u wellicht met de hamer de koevoet onder de plank proberen te krijgen. Let zowel bij het zagen als het ‘wrikken’ goed op de ondervloer. Een fout waarmee u de vloer beschadigt is snel gemaakt!

Heeft u geen beschadigde delen om bij te beginnen? Verwijder dan een of meerdere plinten bij de muur. Dan heeft u vaak een paar centimeter speelruimte om te schuiven en de stroken er één voor één uit te halen.

Stap 3. Maak de stroken los van elkaar en de vloer

Zodra er ruimte is om te werken moet u de houten vloerpanelen los van elkaar en van de grond krijgen. Met wat geluk zijn ze met een hamer tegen elkaar gelegd (net als bij straatstenen). Ook hier is een andere situatie echter mogelijk; dat ze in elkaar grijpen met groeven. Het loskrijgen van de planken zonder deze te beschadigen wordt dan automatisch tijdrovender en lastiger. De planken van de grond scheiden hebben we ook in stap 2 behandeld. Dit doet u vervolgens bij iedere plank. Het is mogelijk dat de lijm te sterk is om in één keer hele stukken los te krijgen.

Stap 4. Lijmresten verwijderen en de ondervloer schoonmaken

De laatste stap is vaak het verwijderen van de lijm en eventueel andere viezigheid van de ondervloer. Wateroplosbare lijm hoeft u alleen nat te maken, waarna u de vloer kunt drogen. Als er een ander soort lijm gebruikt is moet u lijmverwijderaar op de lijmresten smeren. Verwijder na een tijdje de lijmresten met een plamuurmes. Let ook hier weer op dat u de ondervloer niet beschadigt!

De houten vloer vervangen?

Als alles goed is gegaan, zit u nu met een schone ondervloer en een stapel intacte houten panelen, klaar voor hergebruik of verkoop. Maar wat als u nu het verwijderde deel van de houten vloer wilt vervangen? Dat is een heel ander verhaal. Een houten vloer leggen is een stuk lastiger dan verwijderen. Het is daarom ook ten zeerste aan te raden om voor het vervangen van delen of een gehele houten vloer contact op te nemen met een specialist. Zelfs al heeft u ervaring met klussen en renoveren. Bij Ronald Bos Parketvloeren zijn we gespecialiseerd in dit soort werkzaamheden en staan we altijd voor u klaar. Neem voor meer informatie contact met ons op, of kijk op onze pagina over een houten vloer leggen.

houten vloer verwijderen