Houten vloer afwerken: olie, lak of hardwax?

Houten vloer afwerken: olie, lak of hardwax?

Als u een houten vloer of een parketvloer heeft is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Zo weet u zeker dat de vloer jaren meegaat en haar uitstraling behoudt. De eerste stap van het onderhoud is de afwerking van de vloer. De juiste afwerking beschermt het hout tegen vuil, krassen en vlekken. Daarnaast is het mogelijk om het hout een andere kleur te geven door middel van de afwerking. We onderscheiden drie verschillende soorten afwerkingen: olie, lak en hardwax. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van iedere afwerking en waar u rekening mee moet houden bij het maken van een keuze.

Houten vloer afwerken met olie

Olie is de eerste afwerkingsoptie voor een parketvloer. Bij het oliën brengen we een laag parketolie aan op de vloer, waardoor er geen vuil en vloeistoffen in de poriën van het hout kunnen komen. De voordelen van een vloer oliën zijn als volgt:

 • Het is een relatief goedkope nabehandeling.
 • Pure olie geeft een natuurlijke, matte uitstraling aan het hout.
 • Met een olie kunt u de vloer een andere kleur geven (afhankelijk van het soort hout).
 • Het maandelijkse onderhoud is zeer eenvoudig te doen met een goede, voedende zeep.
 • Kleine beschadigingen zijn goed bij te werken, zonder dat het kleurverschil oplevert.
 • Een grote reinigingsbeurt eens per drie jaar is voldoende om de vloer er als nieuw uit te laten zien.

 

Uiteraard zitten er ook een paar nadelen aan het afwerken met olie. Hoewel eenvoudig, u zult het hout toch maandelijks (of twee keer per maand in de eerste twee maanden) moeten schoonmaken. Als u dat niet doet, trekt de vloer sneller vocht en vuil aan. Daarnaast trekken vlekken van bijvoorbeeld olijfolie redelijk snel in de vloer. Dit gaat ten koste van de uitstraling.

Houten vloer afwerken met lak

Lak is de tweede afwerkingsoptie voor een parketvloer. Bij het lakken van een vloer brengen we drie lagen aan; een laag grondlak en twee lagen aflak. Zo is uw vloer beschermd tegen vlekken door vocht en vuil. De voordelen van een vloer lakken zijn als volgt:

 • Uw vloer kan zowel glanzend als mat zijn na een behandeling met lak.
 • De behandelde vloer heeft weinig tot geen tussentijds onderhoud nodig.
 • De levensduur van een professioneel behandelde vloer is maximaal 14 jaar. Dit kan variëren door de intensiteit van het gebruik en het soort lak.

 

Uw vloer afwerken met lak heeft ook enkele nadelen. Zo is het niet mogelijk om krassen individueel te verhelpen, zonder dat er een kleurverschil ontstaat. Daarnaast is de keuze in de stijl van afwerking beperkt tot glanzend en mat. Het is niet mogelijk om een andere kleur te creëren.

Houten vloer afwerken met hardwax

Hardwax is de laatste afwerkingsoptie voor een parketvloer. Als u een vloer behandelt met hardwax krijgt het hout twee beschermende lagen. De eerste laag vult de poriën net als bij een oliebehandeling. De tweede laag komt als het ware bovenop het hout te liggen en beschermt de vloer extra tegen krassen en vlekken. De voordelen van een vloer met hardwax behandelen zijn als volgt:

 • Hardwax beschermt de vloer uitstekend tegen vocht, indien juist onderhouden.
 • Het is mogelijk om de vloer een andere kleur te geven door gekleurde hardwax te gebruiken voor de eerste laag.
 • U kunt zowel een matte als een zijdematte uitstraling creëren met hardwax.
 • Kleine krassen en slijtagesporen zijn bij te werken en na verloop van tijd zijn de bijgewerkte delen niet te onderscheiden van de originele delen.

 

Er kleven ook een aantal nadelen aan het afwerken van een houten vloer met hardwax. Zo moet u een hardwaxvloer gemiddeld drie keer per twee jaar onderhouden om de bescherming te behouden. Het bijwerken van krassen is wel mogelijk, maar dit is lastiger dan bij een met olie behandelde vloer. Tevens zijn gekleurde vloeren lastiger te herstellen en na vijf jaar moet de toplaag opnieuw aangebracht worden.

Wat is de beste methode?

Alle afwerkingen hebben hun voor- en nadelen. Om te bepalen wat voor u de beste methode is, moet u rekening houden met een aantal zaken in uw huis. Denk aan het soort hout waarvan uw vloer gemaakt is, de mogelijke aanwezigheid van huisdieren die krassen of vochtplekken kunnen veroorzaken en het type woning. Daarnaast moet u rekening houden met uw persoonlijke wensen:

 • Wilt u een matte of glanzende uitstraling? En moet de vloer een andere kleur krijgen?
 • Bent u bereid om het preventieve onderhoud uit te voeren om de uitstraling te behouden?
 • Wilt u een houten vloer die een leven lang meegaat of een die iedere vijf jaar bijgewerkt moet worden?

 

Persoonlijk en professioneel advies

Hopelijk is door middel van deze blog duidelijk geworden wat de mogelijkheden zijn voor het afwerken van uw parketvloer. Wilt u meer informatie en een persoonlijk advies voor uw situatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de experts van Ronald Bos Parketvloeren. Als specialist in parket schuren en parketvloeren helpen we u graag met het maken van de beste keuze! Bel naar 020 659 7105 of stuur een mail naar info@ronaldbosparketvloeren.nl.