Parket brengt veel gezelligheid en warmte aan een woning, vooral in combinatie met vloerverwarming. Zo geniet u zelfs in de winter op blote voeten van het unieke gevoel en de natuurlijke flair van parket. Om het parket en de vloerverwarming te combineren, moet u met een aantal punten rekening houden. Vooral de keuze van het hout is van grote invloed op de levensduur van de vloer.
Het juiste parket kiezen
Meerlaags hout is erg geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming: dit zwelt en krimpt veel minder dan massief houten vloeren. U kunt kiezen uit lamelplanken of multiplanken. Dit hout is ook minder gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid. Wilt u toch graag een vloer van massief hout? Kies dan voor een houtsoort die weinig krimpt en dik genoeg is. Ook moet de vloer zwevend gelegd worden. Helaas kunt u bij massief hout nooit enige kier- en naadvorming vermijden. Parketvloeren die te veel werken, zoals die van beuken of esdoorn, zijn geen geschikte optie.
Geschikte houtsoorten
- Eiken
- Merbau
- Padoek
- Wenge
- Kambala
- Teak
- Afzelia
Ongeschikt voor vloerverwarming
- Kersen
- Beuken
- Noten
- Essen
- Esdoorn
Beste keuze
De beste keuze voor een parketvloer in combinatie met vloerverwarming is een multiplank met massief houten toplaag. Deze soort is wellicht wat duurder dan lamelplanken, maar gaat langer mee, omdat het materiaal minder snel slijt en van betere kwaliteit is. Soms worden de begrippen lamelplank en multiplank door elkaar heen gebruikt, maar aan het prijsverschil kunt u zien met welk soort plank u te maken heeft.
Hoe worden parket en vloerverwarming geplaatst?
De parketdelen kunt u het beste verlijmen op de ondergrond in verband met de warmteweerstand. Hierbij is de kans op ongewenste luchtlagen onder het parket het kleinst, waardoor de vloerverwarming de warmte het beste afgeeft aan de vloer. Als er een luchtlaag tussen zit, bijvoorbeeld als de vloer zwevend geplaatst is, bereikt de warmte niet meteen het parket en gaat er dus warmte verloren. U moet altijd rekening houden met de warmtegeleidingsweerstand, ook wel de Rc waarde genoemd. Als deze boven de 0.17 m² K/W is, kan het systeem niet goed warmte afgeven.
Tips voor het plaatsen
- Gebruik bij het verlijmen van het parket altijd een lijmsoort die geschikt is voor vloerverwarming.
- Laat de houten plankdelen eerst een aantal dagen horizontaal rusten in de ruimte waar u ze gaat leggen. Vermijd tijdens deze acclimatisatieperiode temperaturen onder de 10 graden en boven de 20 graden.
- Wanneer u het parket gaat leggen, moet de vloerverwarming uitgeschakeld zijn.
Vragen over vloerverwarming en parket?
Heeft u nog vragen over het combineren van parket en vloerverwarming of weet u niet zeker of uw parket geschikt is voor vloerverwarming? Onze specialisten staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem contact op met onze experts of bel naar 06 – 5317 5277.