Parket of een houten vloer op vloerverwarming
Is het echt mogelijk om een houten vloer of parket op vloerverwarming aan te leggen? Lange tijd werd gedacht dat dit niet het geval was door de ‘werking’ van het hout bij temperatuurverschillen. Zo zou een vloerverwarming te warm worden, waardoor er schade ontstaat aan het hout. Daarnaast zijn er fabels over de thermische weerstand van parket of een houten vloer, die te hoog zou zijn om te profiteren van vloerverwarming. In al deze gedachten zit een kern van waarheid, maar het is zeker mogelijk om probleemloos een houten vloer of parketvloer aan te leggen boven op vloerverwarming. In dit blog beantwoorden we een aantal veelvoorkomende vragen en hopen we wat zorgen weg te nemen.
Welke houten vloer kan ik leggen op vloerverwarming?
Ieder soort lamelparket en multiplank is zeer geschikt voor vloerverwarming. Massief parket daarentegen niet. De houtsoort is daarin van ondergeschikt belang, maar let op de vochtgevoeligheid van de houtsoort. Denk bij goede houtsoorten aan eiken, teak, kersen, berken, jatoba en walnoot. De vochtgevoeligheid hangt af van de vochtdichtheid en de thermische weerstand.
Wat is de vochtdichtheid van een houten vloer?
Met de vochtdichtheid bedoelen we het vochtpercentage van het hout. Gemiddeld hebben parketvloeren een vochtpercentage tussen de 7 en 9 procent. Dit is afgestemd op de gemiddelde luchtvochtigheid in kamers, die tussen de 50 en 60 procent ligt.
Als er verschillen ontstaan in deze luchtvochtigheid of in de houtvochtigheid heeft dat effect op het hout zelf. Als het hout vochtiger wordt gaat het uitzetten en als het droger wordt gaat het krimpen. Beiden processen zorgen voor schade aan de vloer! Parketvloeren als een lamelparket zijn zo gelijmd dat ze redelijk veel kunnen uitzetten of krimpen zonder dat er schade ontstaat.
Hoe zorgt u dat hout zo min mogelijk werkt?
Om het krimpen en uitzetten van hout te minimaliseren kunt u met een aantal dingen rekening houden. Kies voor hout dat maximaal 4 millimeter dik en 22 centimeter breed is om de werking zo laag mogelijk te houden. En zorg dat de temperatuur niet te veel schommelt. Gebruik dus geen nachtverlaging.
Een goed voorbeeld van het geschikte hout is een lamelplank met een multiplex onderlaag. Doordat alleen de toplaag van écht hout is en deze niet in contact komt met de vloerverwarming, krimpt het hout minder snel.
Wat is de thermische weerstand van hout?
De thermische weerstand van een houtsoort of parket geeft aan hoe goed (of slecht) het warmte geleidt. Dit drukken we uit in een R waarde. Om de vloerverwarming zo effectief mogelijk te laten werken, moet het hout de warmte goed kunnen doorgeven. Dat correspondeert met een lage R-waarde. Deze R-waarde drukken we uit in m2 k/w. Met andere woorden betekent dat de hoeveelheid warmte die in de tijd per vierkante meter en per graad temperatuurschil doorgelaten wordt door het materiaal.
Wat dan een geschikte R-waarde is hangt af van het type verwarming dat u huis heeft. We maken onderscheid tussen hoofdverwarming en bijverwarming. De vloerverwarming is de hoofdverwarming als er geen andere bron van warmte (zoals een radiator) aanwezig is om de ruimte te verwarmen. Bijverwarming houdt in dat er wél andere warmtebronnen aanwezig zijn in de ruimte. We houden bij hoofdverwarming een maximale R-waarde aan van 0,13 m2 k/w en bij bijverwarming een R-waarde van 0,18 m2 k/w. Zolang het hout daaronder zit, geleidt het de warmte voldoende. Daarnaast is hout dikker dan 22 millimeter nooit geschikt voor vloerverwarming.
Hoe moet u een houten vloer op vloerverwarming leggen?
Een parketvloer kunt u met lijm aanbrengen boven op de vloerverwarming of ‘zwevend’ met een ondervloer ertussen. Het is belangrijk om lijm te gebruiken die geschikt is voor vloerverwarming. Gebruikt u een ondervloer, zorg dan dat deze ook genoeg warmte doorlaat. Neem voor meer informatie contact met ons op.